Hulp met het hart

School, alleen dat woord al, werd ik misselijk van. Ik zat in de derde klas van de HAVO waar het helemaal mis ging. Ik zat zwaar in de knoei met mezelf, waardoor school nog slechter ging. Een moeilijke thuissituatie, verkeerde vrienden en een zwaar verleden met hulpverlening.

Na veel gespijbel, grote monden en asociaal gedrag werd ik van school gestuurd. Ik werd opgenomen en belande uiteindelijk in Wyldemerk. Ik was een onzeker meisje met een grote mond. Ik had al veel instellingen meegemaakt, maar dit was.. anders.

Ik werd geholpen. School was er nog steeds, wat ik natuurlijk heel  ´blij´ mee was. Maar ik was niet van plan om me anders te gaan gedragen. Als ik zin had om te werken, dan zou ik wel even mijn best doen, maar als me het niet uitkwam of ik had geen zin, liet ik het afweten of gooide ik er met de pet naar.

Maar daar was Ingeborg. En die maakte het er niet beter op voor mij, vond ik natuurlijk. Normaal gesproken op het reguliere onderwijs laten ze je thuis zitten of sturen ze je de klas uit en geven ze je een of andere preek. Maar hier.. pff ze zat me achter de kont aan! We moesten zelf onze studieschema´s maken, wat ik natuurlijk optimaal vond, want zo kon ik zelf beslissen wat en hoeveel ik op een dag moest doen! Toch niet helemaal dus.

‘Waarom ben je aan het tekenen?´

‘Omdat ik mijn werk al af heb.’

‘Hoe komt het dan dat je nu al klaar bent?’

‘Omdat er niet meer in mijn studieschema stond.’

´Dan zet je er maar meer in.’

Bam! Dat had ik niet verwacht! Maar goed, dan maar een grote mond of nukkig gedrag dan zou ze er vanzelf wel mee ophouden, dacht ik. Weer mis. Ze gaf me gewoon een schop onder mijn kont en wist me weer aan het werk te krijgen op een manier dat gewoon beschreven kan worden als: streng, maar rechtvaardig.

Als je je niet goed voelde, niet lekker in je vel zat of er lag iets op je maag, had ze altijd begrip voor, maar met smoesjes hoef je niet aan te komen. En geloof me, ze weet wanneer je haar smoesjes probeert te verkopen.

Als mens is ze gewoon super. Als je met iets zit, maar je geeft aan er liever niet op het moment over te praten, heeft ze daar respect voor en laat ze je even tot jezelf komen. Maar als er iets is en je je doet je voor alsof alles goed is, weet ze het op een zachte manier uit je te trekken en je ermee te helpen!

Ze heeft het beste met ons voor. Nooit niet heb ik iemand gekend die zo goed naar me luisterde en wist wat ik nodig had. Ze gaat er voor de volle 100% voor om je te helpen en dat doet ze met heel haar hart. Wat ze zegt, komt niet zo maar uit het boekje van haar opleiding, maar uit haar hart. En dat is wat je nodig hebt om begrepen te worden. Want als je niet begrepen wordt, kun je ook niet geholpen worden.